Sfeer in Haagse wijk te agressief voor Sinterklaasfeest

BinnenlandsDe sfeer in de Haagse wijk Transvaal is te agressief om er de jaarlijkse lampionnenoptocht en het sinterklaasfeest te vieren. Dat zegt organisator Joke van den Boomen van de stichting Haagse Hopjes. Als er niets gebeurd tegen de agressie die ouders en jongeren botvieren op haar medewerkers, stopt ze er mee.

Stichting Haagse Hopjes heeft al 10 jaar diverse faciliteiten in de multiculturele wijk om kinderen te laten spelen. Op vijf pleinen kunnen kinderen die lid zijn gebruik maken van de spelvoorzieningen. In totaal zijn volgens de stichting meer dan 5.000 kinderen lid.

Volgens Van den Boomen is de agressie de afgelopen tweeënhalf jaar sterk toegenomen. ''Medewerkers worden bedreigd, bekogeld met stenen en soms bespuugd. Ouders reageren vaak agressief als zij of hun kinderen hun zin niet krijgen. Maar ja, als je zoveel leden hebt die met speelgoed ter waarde van duizenden euro's spelen, moet je nu eenmaal regels hebben.''

Wanneer een bewakingsdienst zou worden ingezet kan het sinterklaasfeest en ook de lampionnenoptocht doorgaan. Maar Van den Boomen voelt daar niets voor: ''We zijn een vrijwilligersorganisatie en ik heb altijd gezegd: als het zover komt, kap ik ermee.'' Door de lampionnenoptocht en het sinterklaasfeest af te zeggen, wil ze een daad stellen. Van den Boomen heeft binnenkort nog wel een gesprek met de gemeente en de politie over de situatie.

Met dank aan pberends voor de submit.