'Professioneel gamer is zware baan'

Icoon Games Tom Taylor, ook wel bekend als Tsquared, stelt dat professioneel gamen niet zo'n droombaan is als het klinkt. "Veel mensen denken dat het spelen van videogames niet veel werk is. Maar het laat weinig tijd over voor vakantie. In vijf jaar heb ik nog nooit enige tijd voor mezelf gehad", aldus Taylor.

Elke dag moet hij twaalf uur computergames spelen om scherp te blijven. Naast de vele uren die hij kwijt is aan het spelen, houdt hij zijn lichaam en geest in conditie met een strak sportschema en een goed dieet. Hij rent veel, doet aan gewichtheffen en let goed op zijn eetgedrag. Wel drinkt hij extra veel van de energiedrank Red Bull als er een belangrijke wedstrijd aan zit te komen. En hij heeft succes: elk jaar verdient hij tussen de 120.000 en 150.000 Amerikaanse dollar aan prijzengeld. Hij verdient dat geld met toernooien in de game Halo 2. Ook verdient hij geld door 'gameles' te geven: mensen kunnen voor 115 dollar per uur leren om goed spelletjes te spelen.

Ondanks dat hij weinig tijd voor zichzelf heeft, doet de publiciteit het volgens hem goed bij de vrouwtjes. "Ik denk dat het wel voordelig werkt", zegt hij op de vraag of publiciteit zorgt voor extra aandacht. In zijn vrije tijd beantwoordt de topgamer fanmail en update hij zijn blog.

Hij speelt al competitief sinds zijn veertiende en werd pro-gamer vanaf zestien jaar. Hij is gestopt met school om een goede gamecarrière na te streven. Sinds 2004 heeft de topgamer een contract van 250.000 dollar met het professionele toernooi Major League Gaming. Ook is hij de teamleider van Str8 Rippin. Volgens Stuff Magazine behoort hij tot de twintig meest invloedrijke personen onder de dertig jaar oud.