Grote chaos in H&M door Viktor&Rolf-collectie

Icoon Weird Honderden vrouwen hebben de H&M-filialen in Nederland bestormd, omdat er een kledingcollectie van de modeontwerpers Viktor & Rolf werd aangeboden voor een vriendschappelijke prijs. Veel vrouwen besloten om 's nachts voor de winkel te wachten om als eerste de winkel in te kunnen.

Om klokslag tien uur ging de H&M in de Amsterdamse Kalvertoren open. "Klootzak, open de deur", zo klinkt het. Toen de deuren open gingen, leek het wel oorlog: vrouwen renden als gekken de winkel in, rukten verschillende kledingstukken uit elkaars handen, gilden naar elkaar en probeerden allemaal zo snel mogelijk de collectie van Viktor & Rolf in handen te krijgen. In twee minuten was de hele vrouwenafdeling van de winkel leeggehaald, inclusief kleding die helemaal niks met Viktor & Rolf te maken had. Het was zo'n chaos dat het winkelpersoneel de rekken niet meer kon vullen, en besloot de nieuwe kledingstukken de winkel in te gooien vanuit het magazijn.

Esther legt haar strategie uit. "Ik heb gewoon wat bij elkaar gegraaid. Pakken wat je pakken kunt is de truc. Ik zie wel wat ik ermee doe, het is zo uniek. Dit moet je gewoon hebben", legt ze uit. Iemand die de trouwjurk gemist had, was wel blij dat ze in ieder geval kon zien wie de jurk gekocht had. "Ik ben blij dat ik de twee meisjes gesproken heb die de trouwjurk hebben gekocht. Één van de meiden gaat in Italië trouwen", vertelt ze aan de pers. Stephania en Eleni van 17 hebben ook de trouwjurk gescoord. Ze willen de jurk misschien voor veel geld gaan verkopen om daarna een "echte" Viktor & Rolf-trouwjurk te kopen voor hun trouwdag later. "We zijn echt fan en lagen hier echt niet voor niets om 6 uur 's ochtends voor de deur", leggen ze uit.

H&M-persvoorlichtster Elke Kieft is overdonderd door alle aandacht. "Dit overstijgt alle voorgaande keren", zegt ze. "In alle andere filialen was de collectie een succes. In Den Haag lagen er 's nachts om twaalf uur al een groep meisjes voor de deur te wachten. Maar ik heb ook laaiend enthousiaste berichten gehoord uit Koeweit, Dubai, Stockholm en Parijs. Vooral de bruidsjurk en de trenchcoat waren geliefd. En wat me vooral opviel was dat er veel modieuze mannen bij waren. Ze bestaan dus toch".

Het idee achter de collectie is volgens de ontwerpers 'lovestory'. Zo bevatten de kledingstukken hartjes en pijltjes. Het is een combinatie van moderne couture en luxe sportsware. De collectie was vandaag te koop in 13 H&M-winkels in de Benelux. Wereldwijd is de collectie in 250 filialen in 24 landen te koop. De vrouwencollectie bestaat uit 35 stuks en de herencollectie uit 25 stuks. Vooral de trouwjurk die het modeduo speciaal voor H&M ontwierp is een enorm succes. De jurk heeft een winkelwaarde van ongeveer 300 euro. Voor Viktor & Rolf had de Zweedse winkelketen al eerder grote modeontwerpers als Karl Lagerfeld en Stella McCartney gestrikt. Als je geen kledingstuk hebt kunnen bemachtigen: er worden talloze stukken verkocht op online handelssites als Ebay en Marktplaats.nl.Vrouwen vechten om kleding te bemachtigen


Vrouwen wachten 's nachts voor H&M