Buitenland gemengd over winst Democraten

Icoon Buitenlands Buitenlandse regeringen hebben gemengd gereageerd op de winst van de Democraten bij de Amerikaanse verkiezingen van dinsdag. Veel regeringen hopen dat de Democraten milder om zullen gaan met de strijd tegen terrorisme. Er zijn echter ook verontrustende geluiden te horen, omdat de VS door de patstelling wellicht aan kracht verliest op het wereldtoneel.

De socialistische partij van het Europees Parlement heeft de verkiezingen bestempeld als "het begin van het einde van een zes jaar durende nachtmerrie voor de wereld". Ook in Frankrijk lijken de meningen positief ten aanzien van de winst van de Democraten. "Het wordt tijd dat de Amerikaanse kiezers erachter kwamen wat de rest van de wereld allang wist", aldus de Franse docent Jean-Pierre Charpemtrat. Bush is in veel landen niet populair, mede door de oorlog in Irak en de martelkampen in Guantánamo Bay.

Vooral anti-Amerikaanse regeringen stuurden snel een persbericht rond over de nieuwe politieke situatie in de VS. "President Bush wordt wereldwijd niet meer geaccepteerd", aldus Suleiman Hadad uit Syrië. Ook de sji'itische beweging in Irak hoopt dat er verandering komt. "We hopen dat het Amerikaans buitenlands beleid verandert en dat de leefomstandigheden in Irak verbeterd worden", aldus Suheil Jabar. Sri Lanka hoopt dat de nieuwe formatie in het Huis van Afgevaardigden ervoor zorgt dat Bush zijn 'eendimensionale' buitenlands beleid moet opgeven. De oppositie in Pakistan, een land dat van Bush veel geld heeft ontvangen, hoopt op grote veranderingen. "Bush verdient het om weggehaald te worden, naar een rechtszaak gestuurd te worden en daar een Saddam-achtige doodstraf te krijgen", aldus Hafiz Hussain Ahmed.

Maar er zijn ook regeringen die bang zijn voor een besluiteloze VS. "De wereld heeft een krachtige VS nodig", aldus de Deense premier Fogh Rasmussen. Ook zijn regeringen bang dat de Democraten vrijehandelsgesprekken zullen dwarsbomen, omdat Democraten het van belang vinden om banen voor Amerikanen te behouden. China is bang dat de Democraten de groeiende Chinese economie kunnen afremmen. "De Democratische Partij zal de belangen van kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven nastreven. Dat kan een impact hebben op de handelsbetrekkingen tussen China en de VS", aldus Zhang Guoqing van de Chinese Academy of Social Sciences.

Ook bondgenoten die de oorlog in Irak volledig gesteund hebben, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Japan en Australië, kunnen door het nieuwe Huis in de problemen komen. De Iraakse regering is bang dat de Democraten te snel Amerikaanse troepen terug zullen trekken uit het land. Hierdoor kan Irak verder vervallen in chaos. Het is echter nog niet helemaal duidelijk wat de Democraten willen doen met de gestationeerde troepen in Irak. De Amerikaanse ambassadeur Zalmay Khalilzad heeft Irak verzekerd dat het beleid van de VS ten aanzien van het land niet drastisch zal veranderen.