Tientallen doden onder Palestijnen

IsraŽl/PalestinaDe IsraŽlische strijdkrachten hebben woensdagmorgen vroeg in het noorden van de Westelijke Jordaanoever en in het noorden van de Gazastrook meer dan twintig Palestijnen gedood.

In Beit Hanoun kostte een beschieting door de IsraŽlische landmacht zeker achttien Palestijnse burgers en verwondden er veertig, berichtten hulpverleners. Onder de doden in de stad in het noorden van de Gaza-strook zijn vier vrouwen en zeven kinderen.

Zeven huizen
In Beit Hanoun werden zeker zeven huizen geraakt. ''We zagen benen, we zagen hoofden, we zagen handen verspreid over de straat'', aldus een 22-jarige ooggetuige. In de straten lagen plassen bloed en kindersandaaltjes.

Op de bezette Jordaanoever werden vier gewapende Palestijnen gedood. Bij de actie in de buurt van de plaats Jenin werd ook een Palestijnse burger gedood. Dit berichtten medische hulpdiensten in Jenin.

Aardbodem
Een woordvoerder van de door de Hamas geleide Palestijnse regering zei na de beschieting dat IsraŽl ''van de aardbodem geveegd moet worden''. De zegsman, Ghazi Hamad, deed zijn uitspraken nadat een IsraŽlische luchtaanval op de Gaza-strook vroeg op de dag achttien Palestijnen het leven had gekost.

Nizar Rayan, een voorman van de radicale tak van de islamitische beweging, riep Hamas-strijders op bomaanslagen te voeren in ''Jaffa, in Haifa, in Ashdod - elke plaats in ons thuisland''.

IsraŽl betreurt doden
De IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, heeft gezegd dat IsraŽl de ''tragedie'' in Beit Hanoun betreurt.

Het IsraŽlische leger bevestigde dat de artillerie granaten had afgevuurd in reactie op Palestijns raketvuur. De beschieting was echter gericht op een plek ver van de plaats waar de burgers omkwamen, aldus een woordvoerster. Zij zei dat het leger de berichten onderzoekt dat onschuldige burgers zijn omgekomen.