'Stil' vliegtuig ontworpen

Icoon Onderzoek Britse en Amerikaanse wetenschappers hebben maandag een ontwerp gepresenteerd dat het geruisloze verkeersvliegtuig van de toekomst moet worden. Het vliegtuig is een 'vliegende vleugel', waarin 215 passagiers kunnen zitten. Het kan geruisloos opstijgen en landen, en zal 25 procent minder brandstof gebruiken dan de huidige generatie vliegtuigen. Het vliegtuig zal een afstand van 9000 kilometer af kunnen leggen en een maximale kruissnelheid van 965 kilometer per uur behalen.

Het design rekent af met het ontwerp van alle hedendaagse vliegtuigen. Het is dus geen lange romp met vleugels, maar een grote vliegende vleugel. Dit concept is aŰrodynamischer en zorgt voor minder turbulentie. En dat zorgt weer voor minder geluidsoverlast. De maatregelen die nu genomen worden om geluidsoverlast tegen te gaan, zijn in het nieuwe model overbodig geworden. Daarbij zijn de motoren bovenop het toestel geplaatst, wat ook zorgt voor minder geluidsoverlast. Het ontwerp van het zogenoemde SAX-40 toestel is dus goed nieuws voor omwonenden van luchthavens.

Het ontwerp is gemaakt door de Universiteit van Cambridge en de Massachusetts Institute of Technology. Het onderzoek kostte zo'n 3,4 miljoen euro. Het vliegtuig zal niet eerder dan in 2030 het luchtruim betreden.Het SAX-40 toestel, gereed in 2030