'Israël heeft recht op stukje Libanon'

Icoon Isra�l/Palestina De archeoloog en historicus Meir Ben-Dov heeft in oude archieven het bewijs gevonden dat een deel van Libanon eigenlijk bij Israël hoort. De historicus geeft de oplossing voor een slepend Israëlisch-Libanees grensconflict. Israël krijgt daarbij een stukje van Libanon, maar zou daarbij een ander stuk land terug moeten geven aan Libanon.

In 1893 kocht de Franse bankierszoon van Joodse komaf Edmond de Rothschild een stuk grond in het Ottommaanse rijk: de Ayoun-vallei. Deze vallei maakt nu deel uit van Libanon. Hij verkocht deze grond aan Joodse boeren in het dorpje Metula, dat nu in Israël ligt. Rothschild wilde dat er een Joodse staat zou komen en kocht daarom zoveel mogelijk grond voor Joodse kolonisten.

Toen de Turken verslagen werden in 1918, werd het Ottomaanse Rijk opgedeeld in een Brits deel (huidig Palestina, Jordanië en Israël) en een Frans deel (huidig Libanon en Syrië). De Britten en Fransen wilden de grenzen tussen hun gebieden duidelijk vastleggen en nodigden daarop in 1923 de zogenaamde moektars uit voor overleg. Moektars zijn een soort burgemeesters van de grensdorpjes. Men vergat echter de Joodse moektar van Metula uit te nodigen.

Hierdoor begon het grensconflict. "400 hectare land van de boeren van Metula kwam aan de andere kant van de grens, in het Franse mandaat, terecht", aldus Ben-Dov. Toen de Fransen en Engelsen inzagen dat ze een fout gemaakt hadden, gaven zij de Joodse boeren reispasjes om hun grond te kunnen bewerken. Ook na de oprichting van de staten Israël en Libanon in de jaren veertig bleef deze situatie zo bestaan.

"In 1951 kwam daar verandering in. De Verenigde Staten legden een oliepijpleiding van Saudi-Arabië naar Libanon aan, over de grond van de Joodse boeren, en zij verboden de Israëliërs om in Libanon te komen. Dat zou te gevaarlijk zijn. Israël accepteerde dat besluit", legt de historicus uit. De boeren hebben nooit compensatie ontvangen. Oorspronkelijke eigendomsdocumenten die Ben-Dov gevonden heeft, tonen aan dat de Joodse boeren of hun nazaten nog steeds de eigenaar zijn.

Ben-Dov weet de oplossing. Zo ruzieën Israël, Libanon en de Hezbollahbeweging ook nog over een ander stuk grond. Volgens Hezbollah bezet Israël de Shebaa-boederijen. Dit stukje land zorgt ook voor veel conflicten. "De vredesonderhandelingen tussen Israël en Libanon zijn een uitstekende aanleiding om onrechtvaardigheden uit het verleden recht te zetten en de grens te herzien. Libanon krijgt de Shebaa-boerderijen terug, en het land van de boeren van Metula wordt eindelijk Israëlisch", vindt de historicus.



Ottomaanse Rijk in 1920 opgedeeld in Brits en Frans deel