OM eist 15 jaar tegen Samir A.

Icoon BinnenlandsHet Openbaar Ministerie heeft maandag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam straffen tot vijftien jaar geëist tegen zes terreurverdachten in het proces rond de groep van Samir A. De hoogste strafeis, vijftien jaar, was voor Samir A. en medeverdachte Mohamed C.

De 20-jarige A. werd eerder vrijgesproken van het voorbereiden van terreuraanslagen. Volgens de aanklagers Alexander van Dam en Bart den Hartigh vormden vijf van de zes verdachten een terroristische organisatie die bezig was met het voorbereiden van aanslagen op politici en het gebouw van de AIVD.

Ook zijn allen volgens het OM schuldig aan verboden wapenbezit. Samir A., Nourridin El F. en Mohamed C. hebben daarnaast geprobeerd mensen te werven voor de gewapende strijd.

Update 17.55 uur
Alle misdrijven zijn voorbereid vanuit een terroristisch oogmerk, wat moet resulteren in hogere straffen. Volgens de aanklagers raakt het plegen van aanslagen op politici het voortbestaan van de democratische rechtsstaat in het hart.

De 24-jarige Nouredine el F. hoorde twaalf jaar celstraf tegen zich eisen. Hij is eerder dit jaar tot vijf jaar celstraf veroordeeld wegens verboden wapenbezit en lidmaatschap van de terroristische organisatie de Hofstadgroep. Hoewel de officieren hem een gevaarlijk individu noemden, is de eis lager uitgevallen, omdat de periode dat El F. lid was van de terreurorganisatie, korter was. Hij vormde samen met A. en C. de kern van de groep, aldus justitie.

Het OM eiste tegen de voormalige vrouw van El F., de 23-jarige Soumaya S. tien jaar gevangenisstraf. Zij heeft al een korte straf uitgezeten voor verboden wapenbezit. Tegen de 20-jarige Mohammed H. eisten de aanklagers acht jaar celstraf.

De 23-jarige Ibrahim H. was al op vrije voeten. Volgens het OM behoorde hij niet tot de groep terroristen. Wel verwijt justitie hem verboden wapenbezit en het vervalsen van een reisdocument. Zijn strafeis: Twaalf maanden, waarvan zeven maanden voorwaardelijk.

Voortzetting van de Hofstadgroep
A.De officieren van justitie trokken een aantal keer de vergelijking met de Hofstadgroep. Volgens Van Dam en Den Hartigh is de organisatie rond Samir A. een voortzetting van het terroristennetwerk de Hofstadgroep. De plannen die deze vier mannen en een vrouw hadden voor het plegen van misdrijven, waren echter vele keren ernstiger en concreter dan de misdrijven waarvoor de leden van de Hofstadgroep zijn veroordeeld, aldus het OM.

Omdat de verdachten handelen vanuit een radicale gewelddadige ideologie, acht het OM de kans op herhaling groot. ''Samir A. is hiervan zelf wellicht het beste voorbeeld'', aldus Den Hartigh. Die werd twee keer eerder aangehouden op verdenking van soortgelijke feiten. Justitie heeft niet de illusie dat een lange celstraf de denkbeelden van A. zal veranderen, maar kan hij zijn plannen in detentie in elk geval niet verwezenlijken.

De aanklagers menen dat met de aanhouding van de verdachten aanslagen op politici zijn voorkomen. ''Door bewindslieden uit de weg te ruimen, zouden de verdachten inéén klap grote vrees aanjagen bij de Nederlandse bevolking en een begin maken met het omverwerpen van de democratie.''

'Spoor bijster'
Alleen Samir A., Soumaya S. en Mohammed H. hadden de moeite genomen maandag naar de strafeis te komen luisteren. C. en El F., die overigens illegaal in Nederland zijn, bleven op hun cel op de terroristenafdeling in Vught.

Volgens Viktor Koppe, advocaat van A., El F. en C., zijn de strafeisen de definitieve bevestiging dat het OM het spoor bijster is geraakt. De advocaten houden woensdag en donderdag hun pleidooien. De uitspraak wordt eind november verwacht