Autochtonen meest thuis in autochtone buurt

Icoon BinnenlandsAutochtone Nederlanders voelen zich het minst thuis in een buurt met meer dan 50 procent niet-westerse allochtonen. Voor niet-westerse allochtonen geldt hetzelfde.

Zij voelen zich evenwel het meest thuis in een gemengde buurt, terwijl autochtonen zich juist in een (bijna) volledig autochtone buurt het prettigst voelen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Volgens het CBS is het aantal buurten waar meer dan de helft van de mensen van niet-westers allochtone afkomst is, tussen 1999 en 2004 bijna verdubbeld. Het gaat echter nog altijd om minder dan 1 procent van het totale aantal buurten. Veruit de meeste buurten (zeven op de tien) tellen minder dan 5 procent allochtonen, terwijl 29 procent als een gemengde buurt te boek staat.

Thuis voelen
De tevredenheid over de bevolkingssamenstelling in de buurt houdt gelijke tred met de mate waarin mensen zich thuis voelen in hun buurt. Ook hier geldt dat autochtonen het meest tevreden zijn in autochtone en niet-westerse allochtonen in gemengde buurten. In het algemeen hebben autochtonen meer contact met buren en andere buurtbewoners dan allochtonen, ongeacht de bevolkingssamenstelling.

De cijfers zijn afkomstig uit de Veiligheidsmonitor Rijk, een onderzoek van het CBS in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. Bijna 21.000 respondenten vanaf 15 jaar zijn ervoor ondervraagd in de eerste drie maanden van dit jaar. De vragen gingen over onveiligheidsgevoelens, buurtproblemen, slachtofferschap, criminaliteit en de rol van de politie.