Turkse oud-premier Ecevit overleden

Icoon BuitenlandsBülent Ecevit, voormalig premier van Turkije, is op 81-jarige leeftijd overleden. Dit maakte de Amerikaanse nieuwszender CNN zondagavond bekend. In 1974 werd in opdracht van de nationalist het noordelijke deel van het eiland Cyprus binnengevallen en bezet door Turkse troepen.

Mustafa Bülent ECEVİT lag al zes maanden in coma volgend op een hersenbloeding. Hij werd onwel nadat hij bij de begrafenis van een rechter aanwezig was die door een fundamentalistische moslim was vermoord. Ecevit was vijf keer premier van Turkije. Zijn politieke carrière duurde meer dan vier decennia. Men kende hem als een gematigd links politicus die helemaal achter de scheiding tussen staat en religie stond.

In 1985 stapte hij uit de linkse Republikeinse Volkspartij (CHP), de groepering van Mustafa Kemal, grondlegger van het moderne Turkije. Ecevit richtte samen met echtgenote Rahşan de Democratische Partij van Links (DSP) op.

Eén van zijn grootste successen als premier behaalde hij in 1999. Abdullah Öçalan, leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, werd toen gearresteerd in Kenia en overgebracht naar Turkije.

In 2002 kwam er een einde aan de politieke loopbaan van Ecevit, toen hij met zijn partij, de DSP, bij de parlementsverkiezingen een grote nederlaag leed. In 2004 trok de fragiele Ecevit zich helemaal terug uit de politiek.

Ook buiten de politiek was hij actief. Zo schreef hij tal van boeken en vertaalde veel buitenlandse literatuur in het Turks, zoals gedichten van de Nobelprijswinnaars T.S. Eliot en Tagore.

Ecevit zette zich af tegen de Amerikaanse politicoloog Samuel Huntington, die een botsing van de beschavingen voor onvermijdelijk hield. De vasthoudende politicus was ook geliefd omdat hij niet omkoopbaar bleek en er daarnaast een eenvoudige levensstijl op nahield.

Bülent Ecevit
Bülent Ecevit, 1925 - 2006


Met dank aan dontf0kwithme voor de herschreven submit.