Rode potlood terug in 24 gemeentes

VerkiezingenVan de 35 gemeentes die hun stemmachines niet kunnen gebruiken keren er 24 bij de Kamerverkiezingen van 22 november terug naar het rode potlood. Voor elf gemeentes komen er vervangende stemmachines.

Dat heeft minister Atzo Nicola´ (Bestuurlijke Vernieuwing) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.Van Amsterdam was al eerder bekend dat hier het rode potlood terugkeert omdat de hoofdstad te groot is om in zijn geheel van stemmachines te voorzien. Na Amsterdam waren Eindhoven en Tilburg de grootste gemeentes bij wie de stemcomputers afgekeurd werden omdat ze af te luisteren zijn. Zij krijgen andere stemcomputers.

Tien gemeentes besloten zelf weer met potlood te gaan stemmen, maar voor de resterende 25 gemeentes bleken de 430 extra stemmachines van Nedap niet genoeg te zijn.

Afluisteren
Nicola´ heeft 270 stemcomputers van fabrikant Nedap waarover nog geen uitsluitsel bestond alsnog afgekeurd. Deze bleken een sterkere straling te hebben dan de andere drie types stemmachine van deze producent, zodat het risico op afluisteren groter is. Dit euvel was niet op tijd te verhelpen. Deze apparaten vervangt Nedap door andere types.

Nicola´ keurde maandag de bijna 1200 stemmachines van de Sdu af omdat ze tot op tientallen meters af te luisteren zijn. De stemcomputers zenden een radiosignaal uit waaruit is af te leiden wat iemand heeft gestemd. Hierdoor kon bij deze machines het stemgeheim niet gegarandeerd worden.

Overigens geven ook de 8000 goedgekeurde Nedap-stemmachines straling af, maar deze is slechts tot op een paar meter op te vangen. Bovendien zijn er nu maatregelen genomen om te voorkomen dat de signalen zijn te herleiden tot bepaalde politieke partijen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels 100.000 rode potloden besteld, alsmede stemhokjes, -bussen en -biljetten.