Wakker Dier in actie tegen Hema rookworst

Stichting Wakker Dier gaat vanaf vandaag twee weken actie voeren tegen de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam (Hema). De protesten richten zich tegen de welbekende rookworst die de Hema al sinds mensenheugenis verkoopt.

Volgens Wakker Dier bevatten de Hema-rookworsten varkensvlees van onverdoofd gecastreerde biggen. De organisatie gaat de Hema 'stalken' door met mobiele billboards van 20 vierkante meter achter vrachtwagens van het bedrijf aan te rijden. De actie tegen de Hema-rookworst is het speerpunt van Wakker Dier in een meerjarencampagne tegen onverdoofde castratie. De biggen worden gecastreerd omdat het vlees anders de geur van mannelijke biggen, de zogeheten berengeur, zou hebben, aldus Wakker Dier.

De Hema, die morgen haar 80-jarig bestaan viert, zegt dat nog niet eens 1% van al het varkensvlees op de Nederlandse markt in haar rookworsten terechtkomt. ''Druk op ons uitoefenen heeft geen zin en is ook niet terecht.'' De Hema zegt wel met haar vlees-leveranciers te overleggen over alternatieven voor het onverdoofd castreren. ''Als er een nieuwe standaard komt, gaan wij daar absoluut in mee, maar alleen kunnen we niets uitrichten.''

Op internet voert Wakker Dier al langer actie tegen de Hema, met onder meer een herschreven versie van Hans Dorrestijns ode aan de Hemaworsten.