Nederlandse Antillen houden op te bestaan

Icoon Binnenlands De Nederlandse Antillen houden als staatsvorm op te bestaan. Curaçao en Sint Maarten worden autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is het resultaat van tweedaags overleg van de twee eilanden met de regering van de Nederlandse Antillen en Nederland in Den Haag. Aruba was al eerder een autonome staat binnen het koninkrijk.

Op 11 oktober bereikte minister Atzo Nicolaï van Koninkrijksrelaties al een akkoord met de kleinste eilanden van de Antillen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zullen gemeenten worden binnen Nederland zelf. Voor deze eilanden is niet alles hetzelfde als in Nederlandse gemeenten, zo zullen uitkeringen bijvoorbeeld op eigen welvaartsniveau uitgekeerd worden.

De grootste struikelblokken in de onderhandelingen van Sint-Maarten en Curaçao waren de financiën en de organisatie van politie en justitie. Nederland neemt schulden over van de Nederlandse Antillen, die voor omgerekend ongeveer 2,3 miljard euro in het krijt staan. In ruil daarvoor moeten de nieuwe landen wel de begroting op orde houden. De nieuwe landen zullen samen gaan werken in een gemeenschappelijk Hof van Justitie.