Eindhovense imam onterecht uitgezet

Icoon JustitieDe rechtbank in Amsterdam heeft vandaag een besluit vernietigd van minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD), die vorig jaar Imam Eisha Bersham van de Eindhovense Al Fourkaan-moskee het land uitzette. Volgens de rechter mag de imam gewoon in Nederland verblijven, ondanks het feit dat de AIVD hem typeerde als staatsgevaarlijk.

In zijn oordeel uit de rechtbank felle kritiek op Verdonk. De minister mag niet zomaar vreemdelingen uitzetten, alleen omdat ze door de AIVD als staatsgevaarlijk worden aangemerkt. Ook vraagt de rechtbank zich hardop af of ongewenstverklaring niet een te zware maatregel is waar het gaat om de bescherming van de nationale veiligheid.

De Eindhovense Al Fourkaan-moskee stond jarenlang bekend als broeinest van moslimextremisme en terreurplannen. Maar volgens de rechtbank is niet voldoende aangetoond dat imam Bersham actief betrokken is geweest bij het radicaliseren van de moslimjeugd in zijn moskee.

De extremistische imam uit Bosnië gaf religieuze leiding in de moskee. Vanuit die moskee radicaliseerden enkele jonge Marokkanen dusdanig, dat ze in 2002 naar Kashmir vetrokken om daar moslims 'te gaan helpen'. Ze werden kort na hun aankomst gedood door een Indiase militaire patrouille. De omstandigheden waaronder dat gebeurde zijn nooit echt helder geworden.

Het is onduidelijk waar imam Bersham nu verblijft. Vermoedelijk is dat in Sudan. Minister Verdonk kan binnen vier weken hoger beroep aantekenen tegen de uitspraak.

Met dank aan calvobbes voor de submit.