Willem Holleeder in hongerstaking

Icoon MisdaadWillem Holleeder is sinds maandagmiddag in hongerstaking. Dat meldt dagblad Het Parool dinsdag uit de mond van Holleeders advocaat Bram Moszkowicz. De van afpersing verdachte Holleeder ageert tegen de volgens hem zware omstandigheden in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Holleeder en zijn advocaat protesteren al weken tegen het strenge regime in Vught. Zo eiste de raadsman zelfs bij de rechtbank in Haarlem dat de glazen wand moet worden weggehaald, waardoor Moszkowicz en zijn cliënt worden gescheiden tijdens hun besprekingen over de verdediging.

Deze omstreden wand belemmert de voorbereiding voor de strafzaak die tegen Holleeder loopt aanzienlijk. Dat is onaanvaardbaar, meent de advocaat. De raadsman heeft zelfs gedreigd de verdediging van Holleeder op te geven als de glaswand niet verdwijnt.

Geblindoekt naar tandarts
De rechtbank in Haarlem besloot zich niet te mengen in het geschil tussen de gevangenisdirectie en Holleeder. De directie in Vught vindt dat de glazen wand uit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk is. Vorige week moest Holleeder geboeid en geblindoekt in de gevangenis naar de tandarts. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen.

Holleeder en zijn vermoedelijke handlangers worden verdacht van het afpersen van een aantal vastgoedhandelaren. Ook onderzoekt justitie Holleeders betrokkenheid bij liquidaties. Moszkowicz was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Willem Holleeder