Peiling: CDA op hoogste niveau sinds 2003

Icoon Politiek Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het CDA 45 zetels halen. Het is het hoogste aantal zetels voor de christendemocraten sinds de verkiezingen in 2003, toen het CDA er 44 behaalde. Dat blijkt uit de wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond waarvan de resultaten zondag bekend zijn gemaakt.

De PvdA blijft gelijk op 43 zetels. Een PvdA/CDA-coalitie kan rekenen op 88 zetels in de Tweede Kamer. In de peiling zakt de VVD twee zetels naar 25: veel mensen die in 2003 VVD stemden, zouden nu op het CDA te stemmen. Een coalitie van CDA en VVD heeft in totaal 70 zetels, niet genoeg voor een meerderheid in het parlement.

De SP zakt twee zetels naar 15. GroenLinks wint een zetel en staat op 7. Een linkse coalitie krijgt 65 zetels van de kiezer. Ook een linkse meerderheid lijkt dus niet in zicht. ChristenUnie en SGP blijven gelijk op 6 respectievelijk 2 zetels. EénNL van Marco Pastors heeft er weer een zetel bij en staat op 3. Ook de Partij van de Vrijheid van Geert Wilders kan rekenen op 3 zetels.

De Hond peilde ook de populariteit van de rivalen Jan Peter Balkenende en Wouter Bos als het gaat om het premierschap. Bijna de helft (48 procent) kiest voor de CDA'er als premier, 42 procent ziet in sociaaldemocraat Bos de ideale eerste minister.