Bush waarschuwt Noord-Korea tegen wapenverkoop

De Amerikaanse president George W. Bush heeft Noord-Korea woensdag gewaarschuwd tegen het verkopen van nucleaire wapens aan Iran of het terreurnetwerk al-Qaeda.

''Als we inlichtingen krijgen dat ze nucleaire wapens willen gaan overbrengen, zullen we die overdracht stoppen'', aldus de president. Het regime in Pyongyang zal in dat geval ''ernstige consequenties'' tegemoet zien.

De Verenigde Staten en andere landen zijn bang dat het stalinistische land een tweede nucleaire test gaat uitvoeren, ondanks de wereldwijde veroordeling van de ondergrondse kernproef die het op 9 oktober hield.

Concrete maatregelen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice waarschuwde Noord-Korea donderdag voor ''verdere maatregelen'' als het land zo'n tweede kernproef houdt. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo gemeld.

Rice hoopt dat de omringende landen snel concrete maatregelen nemen tegen Noord-Korea. Zij voert daarover woensdag besprekingen in Japan met haar Japanse collega Taro Aso en premier Shinzo Abe. Rice reist later op de dag naar Zuid-Korea en voert vrijdag overleg in China over de nucleaire kwestie. De regering in Peking is de enige bondgenoot van betekenis van het schimmige en teruggetrokken regime van leider Kim Jong-il.