Slechte henneptrip voor Canadese troepen

Icoon OpmerkelijkDe aanwezigheid van Canadese troepen in Afghanistan is voor hen een zware trip geworden. De soldaten staan namelijk tegenover een onverwachte en krachtige vijand, bijna ondoordringbare hennepwouden. De drie meter hoge cannabisplanten blijken vrijwel onverwoestbaar.

Generaal Rick Hillier, de Canadese chef defensie, vertelde afgelopen donderdag dat Talibanstrijders de marihuana-plantages als dekking gebruiken. In reactie daarop had de bemanning van tenminste één gepantserde auto hun voertuig met cannabis gecamoufleerd. "Het probleem is, dat hennepplanten heel gemakkelijk warmte opnemen. Het is erg moeilijk in de wouden door te dringen met warmtezoekers. Je moet dus echt oppassen dat de Taliban er niet steeds in- en uitglippen", zei hij tijdens een toespraak in Ottawa. "We hebben van alles geprobeerd: de planten verbranden met witte fosfor. Dit lukte niet. Met diesel werkte dit ook al niet. Die planten zitten momenteel zo vol met water, dat we ze niet verbrand kregen", aldus Hillier.

Zelfs als er al een enkele wietplant in rook opging, waren er tegenslagen. "Een paar bruine planten aan de rand van enkele van die bossen gingen wel in de fik. Maar ja, een groep soldaten die op dat moment toevallig benedenwinds van dit gebeuren was, ondervond bepaalde effecten, ziet u. Toen is maar besloten dat dit waarschijnlijk niet de juiste aanpak is", merkte Hillier droogjes op. Een soldaat vertelde hem later: "Generaal, weet je, drie jaar geleden voordat ik in dienst ging, had ik niet gedacht ooit te zullen zeggen 'Die rotwiet ook!'"


Tank vs wiet: 0-1


Met dank aan eu-Robert voor de submit.