300 miljoenste Amerikaan komt eraan

Icoon BuitenlandsVolgens het Bureau voor Volkstelling (U.S. Census Bureau) in de Verenigde Staten zal deze week de 300-miljoenste Amerikaan worden geboren of arriveren. De teller die het Bureau bijhoudt zal op dinsdagmorgen om 07:46 lokale tijd naar de 300 miljoen springen.

De laatste keer dat een dergelijke mijlpaal werd bereikt was in 1967, toen de bevolking 200 miljoen personen telde. De Verenigde Staten kennen geen burgerlijke stand zoals Nederland waaruit heel precies de bevolkingsgegevens kunnen worden gehaald. In de Amerikaanse grondwet staat daarom vastgesteld dat de bevolking eens in de tien jaar geteld moet worden. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2000 en de volgende keer is logischerwijs gepland voor 2010.

De gegevens voor de 300 miljoenste Amerikaan zijn gebaseerd op nauwkeurige schattingen die vaststellen dat er elke zeven seconden een nieuwe persoon wordt geboren en elke dertien seconden een persoon overlijdt. De gegevens over immigratie en emigratie geven aan dat er elke 31 seconden een nieuwe immigrant bijkomt. Het resultaat van deze gegevens is dat de Verenigde Staten er elke elf seconden een nieuwe inwoner bij krijgt.