'Borat vertelt leugens over Kazachstan'

Icoon Film Bijna niemand kent het Centraal-Aziatische land Kazachstan. Tot de film van Sacha Baron Cohen, die eerder bekend was als Ali G. Hij heeft met zijn alter-ego Borat een film gemaakt over Kazachstan. Borat, een lompe en seksistische journalist uit Kazachstan, bezoekt in de film de Verenigde Staten om zijn cultuur te verspreiden. Mensen uit Kazachstan blijken een ontzettend vreemde cultuur te hebben. De regering van Kazachstan is niet blij met de film van Cohen. Ze vinden het niet leuk dat hij leugens verspreid over Kazachstan en het neerzet als een achterlijk land.

De naam van de film is een hele mond vol: 'BORAT Cultural Learnings of America to make Benefit Glorious Nation of Kazachstan'. De achterlijke naam slaat op de zogenaamde achterlijke cultuur van het land. "Kazachstaanse vrouwen hebben meer haar op hun borst dan op hun hoofd. Hun tanden groeien ook buiten hun mond en borsten dienen zo laag mogelijk te hangen", aldus Borat.

De film komt volgende maand in Nederland uit. In een persconferentie in Amsterdam vertelde Borat dat de verschillen tussen Nederland en Kazachstan kleiner zijn geworden. "Sinds kort mogen vrouwen in Kazachstan ook ín de bus meerijden en hoeven ze er niet langer buiten te hangen en homo's zijn niet langer verplicht een blauw hoofddeksel te dragen", aldus de zogenaamde journalist uit Kazachstan. Er zijn echter ook verschillen. "Vrouwen mogen hier stemmen en paarden niet, onvoorstelbaar. In mijn land zeggen we dat het geven van macht aan vrouwen hetzelfde is als een wapen geven aan een aap. Het is extreem gevaarlijk"

De regering van Kazachstan is niet blij met het negatieve beeld dat de film laat zien van het land. "We zijn een normaal land", aldus een woordvoerder van Kazachstan in het RTL Nieuws. "We slachten geen kippen als sport en paardenpis is niet de nationale drank van Kazachstan". De regering heeft vier pagina's aan advertentieruimte in de New York Times gekocht bij het uitkomen van de film om alle misvattingen de wereld uit te helpen.

Borat heeft gereageerd op de uitlatingen van de regering en stelt dat het "walgelijke provocaties" zijn van buurland Uzbekistan. "Als Uzbekistan niet ophoudt aanvallen op ons land te financieren, sluiten we een militaire aanval niet uit. Als nog maar één staaltje Uzbeekse propaganda ontkent dat we mensen gefermenteerde paardenurine laten drinken, de doodstraf uitdelen aan mensen die hun anus afvegen met de nationale vlag of dat we meer dan drieduizend ton menselijk schaamhaar per jaar uitvoeren, dan bombarderen we de Uzbeekse steden... met katapulten", aldus Borat. Aan het eind van de persconferentie nodigde hij de pers uit om naar zijn hotelkamer te komen om wodka te drinken en uit het raam op honden te schieten.Borat in Nederland


Borat bij Conan o'Brien