Rechters bestraffen moord zwaarder

JustitieHet Algemeen Dagblad schrijft vandaag dat Nederlandse rechters veel zwaardere straffen opleggen voor moord en doodslag dan in het verleden. De krant baseert zich daarbij op een studie van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

De afgelopen 12 jaar is de gemiddeld opgelegde straf liefst 40% zwaarder geworden. In 1993 kregen daders gemiddeld een celstraf van 6,3 jaar voor moord of doodslag. In 2004 was dat gestegen tot 8,9 jaar. Rechtbanken leggen ook steeds vaker levenslang op voor moord of doodslag. Rond 1995 gebeurde dat gemiddeld ťťn keer per jaar, inmiddels is dat gemiddeld 4 keer per jaar.

Volgens de onderzoekers zijn rechtbanken aantoonbaar strenger geworden. ''De stijging heeft nauwelijks te maken met de toenemende ernst van misdrijven. De verandering zit echt bij de rechters zelf.'' Rechters zien dat de samenleving om zwaardere straffen vraagt. ''De rechter gaat daarin mee. En dat is een goede zaak'', aldus de Raad voor de Rechtspraak. Er mag volgens de Raad namelijk geen groot gat ontstaan tussen wat de samenleving verwacht en wat rechters opleggen.

Met dank aan Sehnsucht voor de submit.