Turken vragen EU-hulp tegen genocidewet

Turkije doet er alles aan om te voorkomen dat Frankrijk een wet aanneemt die het ontkennen van de genocide op de Armeniërs door de Turken in de nadagen van het Ottomaanse Rijk strafbaar stelt. Gisteren vroegen de Turken de Europese Unie (EU) om hulp. De Turkse minister van justitie, Cemil Çiçek, zegt dat Turkije verwacht dat de EU zich uitspreekt tegen het wetsvoorstel dat volgens hem een aantasting betekent van de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk, en dat in tegenspraak is met belangrijke Europese waarden.

Het Franse wetsvoorstel houdt in dat mensen die de genocide ontkennen, één jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro kunnen krijgen.

Vorige week noemde Turkije het uitgesloten dat het erkent dat de massamoord op de Armeniërs genocide was, zoals de Franse president Jacques Chirac het land had gevraagd. Bovendien komen de Turks-Franse betrekkingen ernstig in gevaar als Frankrijk de wet aanneemt. Ook bespreekt het Turkse parlement morgen een wetsvoorstel dat het strafbaar stelt te ontkennen dat de Fransen zich in Algerije schuldig hebben gemaakt aan genocide.

Nederland
De rel gaat overigens niet alleen over Frankrijk, ook Nederland is er bij betrokken zo schrijft het NRC Handelsblad vandaag. Het is in Turkije niet ongemerkt voorbijgegaan dat een aantal Nederlandse kandidaat-Kamerleden van Turkse komaf van de lijst zijn gehaald omdat zij de genocide niet erkennen.

Bovendien is in ons land door de ChristenUnie een wetsontwerp ingediend dat ontkenning van genocide strafbaar stelt. In de Turkse krant Hürriyet van afgelopen zaterdag dreigt het Turkse leger met maatregelen, ook tegen Nederland. Als Nederland zijn standpunt over de Armeense kwestie niet herziet, zou het Turkse leger haar samenwerking met Nederland kunnen beëindigen, aldus de Hürriyet.