Boerka houdt terreurverdachte uit handen politie

Icoon OpmerkelijkEen Britse terreurverdachte is er dagenlang in geslaagd uit handen van de politie te blijven door zich met een boerka te verkleden als moslimvrouw. De man wordt verdacht van ernstige terroristische vergrijpen. Hij is na enkele dagen alsnog opgepakt. Dit meldt de Britste krant The Times.

In Groot-Brittannië is momenteel een debat aan de gang over de kledinggewoontes van moslims, nadat oud-minister Jack Straw van Buitenlandse Zaken moslima's had opgeroepen geen sluier meer te dragen.

Shahid Malik, een parlementariër van premier Tony Blairs Labour-partij, heeft de Britten opgeroepen niet 'hysterisch' op het boerka-incident te reageren: "Als dit klopt, dan is het de eerste keer in Groot-Brittannië." Daarnaast is zo'n gebeurtenis geen aanleiding voor een algemeen boerkaverbod: "Er zijn honderden bankovervallen gepleegd door mannen met vrouwenkousen over hun hoofd, maar niemand praat over het verbieden van kousen."

Is het in Groot-Britannië voor het eerst dat een mannelijke verdachte zich heeft verkleed als moslimvrouw, in landen als Irak en Afghanistan is dat eerder wel gebeurd, onder meer door de plegers van zelfmoordaanslagen.