Formule 1: Uitslag GP van Japan

Icoon Formule 1Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Japan gewonnen. Hij kon profiteren van een zeldzaam motordefect bij Schumacher en daarmee zijn titelkansen in leven houden.

Fernando Alonso had een goede start en pakte direct de vierde plaats van Jarno Trulli af. Teamgenoot Giancarlo Fisichella verloor een plaats aan Jenson Button, terwijl de Ferrari's vanaf de eerste startrij de koppositie pakten. In de derde ronde nam Michael Schumacher de leiding over van zijn teamgenoot. Ondertussen moest Rubens Barrichello de pits in met een kapotte voorvleugel en kon Scott Speed na een spectaculaire spin op het rechte stuk zijn veertiende plaats vasthouden. Vlak daarachter, op de zestiende plaats, moest Christijan Albers alle zeilen bijzetten om zijn landgenoot Robert Doornbos achter zich te houden, wat een paar ronden lang lukte.

Op de vierde plaats zat Alonso vast achter Ralf Schumacher. De Spanjaard was sneller dan de Toyota, maar kon er niet voorbij komen. Een foutje van Alonso waardoor hij half buiten de baan kwam, hielp niet mee aan zijn opmars, maar in ronde 13 kon hij met een klassieke uitremactie de Duitser toch passeren voor de derde plaats. Beide Toyota's moesten sowieso vroeg de pits in, net als Massa, die al in de veertiende ronde zijn eerste stop maakte. Dat gaf Alonso de tweede plaats, vijf seconden achter leider Michael Schumacher.

De eerste ronde pitstops zorgde voor weinig verandering in de kop van het veld: Schumacher behield de leiding, zo'n vijf seconden voor Alonso. Christijan Albers had een angstig moment toen bij het aanremmen vermoedelijk zijn aandrijfas het begaf en het complete rechterachterwiel plus de achtervleugel van de wagen werden geslagen.

De bochtencombinatie Degner 1 en 2 zag een aantal wagens door het grind gaan. Eerst was het Speed die de bocht niet haalde en een uitstapje maakte, enkele ronden later vloog Robert Kubica op hetzelfde punt uit de bocht en beschadigde zijn wagen licht.

Na de tweede ronde pitstops reed Schumacher nog steeds aan de leiding, maar slechts enkele minuten later begaf zijn Ferrarimotor het en moest de Duitser zijn wagen naast de baan parkeren. Het was voor het eerst sinds de Braziliaanse Grand Prix van 2002 dat Ferrari een motor opblies in een race. Enkele ronden later crashte Mark Webber de banden in nadat hij te wijd ging in de laatste bocht voor de start-finishlijn.

Alonso kon de race veilig uitrijden en scoorde een belangrijke overwinning. Massa redde de eer voor Ferrari met een tweede plaats en Fisichella pakte met een derde plaats zijn vijfde podium van het seizoen.

Het uitvallen van Schumacher heeft grote consequenties voor de kampioenschappen. Alonso heeft nu tien punten voorsprong op Schumacher met nog één race te gaan, over twee weken. Om nog kampioen te worden, moet Schumacher winnen in Brazilië terwijl Alonso geen punten scoort, anders prolongeert de Spanjaard zijn wereldtitel. Renault heeft nu elf punten voorsprong op Ferrari in het constructeurskampioenschap en het moet raar lopen als het team op Interlagos niet de titel pakt.
Meer (auto)sportnieuws lees je op FOK!sport!