Turkije waarschuwt Fransen in genocide-zaak

BuitenlandsTurkije is woedend op de Franse politiek die volgende week mogelijk een wetsvoorstel zal aannemen die het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar stelt. Mocht dat gebeuren dan zal dat de politieke en economische betrekkingen tussen beide landen ernstig schaden, zo waarschuwt de Turkse regering.

Net als onlangs in Nederland is ook in Frankrijk een discussie opgelaaid over de Armeense genocide en de Turkse opvattingen daarover. In ons land stelde de ChristenUnie eerder voor om het ontkennen strafbaar te stellen, maar dat is niet door de Kamer aangenomen. Wel erkende het Nederlandse parlement in 2004 de volkerenmoord op de Armeniërs. Frankrijk deed dat al eerder en de Franse president Chirac riep vorige week bij een bezoek aan Armenië de Turken op om de genocide te erkennen, voordat Turkije toetreedt tot de EU.

Links
In Frankrijk moet de steun voor het wetsvoorstel in het parlement vooral van links komen. De rechtse partijen, die de meerderheid hebben, zijn tegen. Gevreesd wordt echter dat veel afgevaardigden bij de stemming verstek zullen laten gaan om de grote Armeense gemeenschap in Frankrijk - 400.000 mensen - niet voor het hoofd te stoten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland en Nederland, kent Frankrijk geen grote Turkse gemeenschap.

Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zal goedkeuring van het wetsvoorstel zeer negatieve gevolgen hebben voor de economische banden. ''Met dit besluit zullen de in jaren opgebouwde wederzijdse investeringen worden vernietigd. Frankrijk zal, bij wijze van spreken, Turkije verliezen.''

Turkse parlementariërs, die afgelopen week op bezoek waren in Parijs, hebben gedreigd dat Turkije 70.000 illegaal in het land verblijvende Armeniërs zal uitzetten, als de Franse Assemblée het wetsvoorstel toch aanneemt.

Update 13.04 uur
Als het Franse parlement de wet aanneemt zal Turkije mogelijk met een Algerije-genocidewet komen die het Franse optreden in koloniaal Algerije als genocide betitelt. Dat heeft de voorzitter van de Juridische commissie van het Turkse parlement vandaag laten weten.

In mei kwamen verscheidene Turkse parlementariërs al met dergelijke voorstellen. Mensen die ontkennen dat er volkerenmoord heeft plaatsgehad in het Noord-Afrikaanse land, zouden een gevangenisstraf opgelegd moeten kunnen krijgen, menen de politici. Een ander wetsvoorstel behelst het strafbaar stellen van uitlatingen waarin de Armeniërs het slachtoffer worden genoemd van genocide.

Voorzitter Koksal Toptan van de Juridische commissie heeft dergelijke voorstellen naar eigen zeggen tot nog toe tegengehouden maar verklaarde het onderwerp nu voor woensdag op de agenda te hebben gezet. ''De Franse houding is schadelijk voor de Turks-Franse relaties en zijn ook niet goed voor de Turks-Armeense verhoudingen. Als het Franse parlement zo optreedt, moeten we reageren uit naam van onze trots.''