Jongeren internetten met tv aan

InternetJongeren zijn per dag gemiddeld 2,5 uur online, met chatten via MSN als meest favoriete bezigheid. Bijna een kwart zoekt op internet naar informatie voor school of opleiding of houdt een eigen site bij.

Jongeren onderhouden via MSN een flinke kennissenkring, gemiddeld staan er 113 contactpersonen in hun lijst. Veel jongeren hebben terwijl ze op de computer bezig zijn op de achtergrond de televisie aan staan, maar daarnaar kijken ze minder: gemiddeld een uur en 42 minuten. Opvallend is dat jongeren meestal voor tv-zenders als RTL4 en Net5 kiezen, en niet in de eerste plaats voor muziekzenders als TMF en MTV.

Dit blijkt uit onderzoek door Newrulez onder 1300 jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar, waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd.

Radio
Opmerkelijk is ook dat de radio niet 'uit beeld' is verdwenen bij jongeren. Meer dan 60 procent luistert geregeld naar dit medium, meestal via de ether of de kabel maar in toenemende mate ook via internet, iPod, mp3 en de mobiele telefoon. In tegenstelling tot de televisie kiezen zij de radio wel voor muziek, want Radio 538 is het populairst, gevolgd door 3FM en Q-music.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bijna alle jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar een gsm hebben, slechts 2 procent beschikt niet over deze 'onmisbare' accessoire. Ze bellen gemiddeld 24 minuten per dag en versturen vijf sms'jes. Ook heeft 78 procent een iPod of mp3 en 59 procent een webcam.