Turkije boos op Nederlandse politiek

PolitiekTurkije is ontstemd over het feit dat CDA en PvdA drie kandidaten van Turkse komaf van hun verkiezingslijsten hebben gehaald die de Armeense genocide niet erkennen. De voorzitter van het Turkse parlement, Bülent Arinc, overweegt zelfs diplomatieke stappen tegen Nederland te ondernemen.

Dinsdag schrapte de PvdA de naam van Erdinc Sacan van de verkiezingslijst en woensdag deed het CDA dat met de twee genocide-ontkennners Ayhan Tonca en Osman Elmaci.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt in een verklaring de gang van zaken een ''betreurenswaardige'' ontwikkeling. ''Het is treurig om te zien dat de politieke partijen in een land, dat wij als bevriend en als een bondgenoot beschouwen, hebben geprobeerd hun eenzijdige standpunten op te leggen aan hun kandidaten voor het parlement.'' Bovendien vindt Turkije het ''onacceptabel'' dat Nederlandse politieke partijen hun oordelen proberen op te leggen aan kandidaat-parlementariërs.

Verder noemt het ministerie het ''ongelooflijk om te accepteren dat de ongefundeerde Armeense genocidebeschuldigingen worden gepresenteerd als waren het historische feiten.'' Het ontkennen van de volkerenmoord zou in Nederland binnen de vrijheid van meningsuiting moeten vallen. Overigens is het erkennen van de Armeense genocide in Turkije strafbaar.

Meer
Waarschijnlijk zijn er in Nederland ook veel gemeenteraadsleden van Turkse komaf die de genocide op de Armeniërs ontkennen. Het Parool hield gisteren een rondgang onder Amsterdamse politici van Turkse afkomst. Vrijwel allen weigeren de genocide te erkennen die Turkije in 1915 op Armeniërs pleegde.

De meesten beweren te weinig van de zaak te weten om een oordeel te geven en pleiten voor 'meer onderzoek'. Anderen geven toe dat verschrikkelijke dingen zijn gebeurd waarbij honderdduizenden doden zijn gevallen, maar willen dat niet als genocide bestempelen.

Het Amsterdamse PvdA-gemeenteraadslid Derya Kaplan noemt vandaag in de Volkskrant de belangstelling voor de historische kennis van politici van Turkse origine ''echt belachelijk''. Zij zegt: ''Ik was acht maanden toen ik naar Nederland kwam. Ik ben Amsterdams raadslid. En nu is het van belang wat ik van de Armeense kwestie vind? Ik word voortaan liever over de echte problemen in de hoofdstad bevraagd.''

Voorzover bekend zijn er overigens geen plannen van politieke partijen om lokale raadsleden te verwijderen vanwege hun standpunt omtrent deze historische gebeurtenis.