'Treinreis duurt voor velen langer'

Icoon VervoerMeer dan de helft van de reizigers op de 8000 meest gebruikte treinverbindingen gaat erop achteruit met de nieuwe dienstregeling. Dat stelt GroenLinks vrijdag op basis van een analyse van het nieuwe NS-rooster. "Mensen gaan in 2007 langer over hun treinreis doen", aldus GroenLinks.

De fractie wil minister Peijs (Verkeer) naar de Tweede Kamer roepen, omdat de bewindsvrouw verkeerde informatie gegeven zou hebben. Peijs stelde volgens GroenLinks eind augustus dat de situatie voor de grote massa zou verbeteren.

GroenLinks spreekt van een achteruitgang voor 52 procent van de reizigers op de 8000 meest gebruikte treinverbindingen. Voor 19 procent is een vooruitgang te bespeuren. Op de zeshonderd drukste trajecten krijgt 41 procent te maken met een langere reistijd, rekende de partij voor.

Een kwart van de treinpassagiers op die lijnen krijgt het beter. "Er gaan dus veel meer mensen op achteruit dan op vooruit." Volgens GroenLinks neemt de reistijd gemiddeld toe met 2,5 tot 3 procent, terwijl het kabinet volhield dat de gemiddelde reistijd van station naar station met 1 tot 3 procent zou dalen.