AIVD beducht voor extreemrechts geweld

Icoon BinnenlandsExtreemrechtse groepen in Nederland vormen een steeds grotere bedreiging voor de democratische rechtsorde en de nationale veiligheid. Dat schrijft De Telegraaf vandaag zich daarbij baserend op informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Volgens de krant heeft de AIVD de onderzoeken naar neonazi's flink opgeschroefd omdat er onder extreemrechts onrustbarende ontwikkelingen aan de gang zijn die dicht tegen het terrorisme aanzitten.

Vorige week werden bij een inval een woning van een extreemrechts stel in Rotterdam mogelijk verdachte foto's gevonden alsmede grondstoffen om explosieven mee te maken. Het gaat om foto's van gebouwen in Den Haag en Rotterdam, die door de Nationale Recherche zijn aangetroffen in een onderzoek naar rechts-extremisme.

De Rotterdamse woning waar de spullen zijn aangetroffen, werd vorige week leeggehaald door de nationale recherche nadat de bewoners, twee skinheads een vrouw van 19 en een man van 21, waren opgepakt wegens bedreiging van een Antilliaan. Bij de doorzoeking is ook beslag gelegd op wapens, munitie en neonazistische documenten.

Vuurwapen gevaarlijk
In de woning is overigens ook bewijs gevonden dat één van Nederlands meest gezochte voortvluchtige criminelen, Erik Jan Quakkelsteijn, daar heeft verbleven. Naar de beruchte Rotterdamse gangster wordt al sinds zijn ontsnapping uit de Rotterdamse bajes De Schie in 2001, gezocht. De man is extreem vuurwapengevaarlijk.

Quakkelsteijn werd vlak voor zijn ontsnapping veroordeeld tot 12 jaar cel wegens de overval op een grenswisselkantoor op het centraal station Rotterdam (1999) en drie andere roofpartijen op grenswisselkantoren in Hoek van Holland (1995 en 1998) en in Maastricht (1997). Steevast waren daarbij met explosieven, onder meer zware fragmentatiebommen, de gevels van de gebouwen aan gort geblazen en schoot de dader tijdens zijn aftocht hele magazijnen aan scherpe munitie leeg op achtervolgende agenten.