'Balkenende mist sexappeal'

Icoon Politiek Premier Jan Peter Balkenende ontbreekt het volgens hoogopgeleiden tussen 25 en 40 jaar aan sexappeal en charisma. Hij blijft steken op "rapportcijfers" van respectievelijk 2,4 en 4,1.

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim vijfduizend lezers van het carrièreblad Volkskrant Banen en bureau GITP, dat maandag is gepubliceerd. Ook op andere persoonlijke eigenschappen als durf, besluitvaardigheid, integriteit en leiderschap, waarop volgens GITP topmensen uit bedrijfsleven en overheid worden beoordeeld, houdt het niet over voor de CDA-lijsttrekker.

Vorige week werd bekend dat in hetzelfde onderzoek Balkenende van de acht onderzochte lijsttrekkers, het laagste gemiddelde scoort, met een 5,9. SP-voorman Jan Marijnissen kwam met een 7,2 als winnaar uit de bus.

Op de zogeheten charismameter presteert de premier zeer laag. Hij laat alleen Geert Wilders achter zich. Balkenende straalt weinig gezag (4,8) uit, roept weinig bewondering (4,7) op, om over humor maar te zwijgen (4,6). Op sexappeal geven vrouwelijke lezers hem slechts een 2,3.

Desondanks blijven het CDA en Balkenende het in verkiezingspeilingen relatief goed doen. "Gelukkig voor Balkenende lijkt het erop dat de Nederlandse kiezers meer belang hechten aan de eigen portemonnee ('het zoet') en liever een saaie premier hebben dan een charismatische leider als PvdA-voorman Wouter Bos die ze als premier niet kennen", concludeert GITP-projectleider Anton van der Horst.Vrouwen geven Balkenende een 2,3 voor sexappeal