'Oorlog Irak creëerde terroristen'

Icoon TerrorismeDoor de strijd tegen het terrorisme is het terrorisme niet afgenomen, maar juist flink toegenomen. Dat staat in een geheim Amerikaans inlichtingenrapport, waar The New York Times lucht van heeft gekregen. Het rapport stamt uit april van dit jaar en is geschreven door zestien verschillende Amerikaanse geheime diensten.

Het Witte Huis publiceerde rond 11 september dit jaar berichten, waarin stond dat de VS en hun bondgenoten nu veiliger zijn dan vijf jaar terug. In deze documenten werd niet ingegaan op de effecten van de oorlog op het rekruteren van terroristen. Er stond alleen dat de strijd in Irak door terroristen misbruikt wordt als propaganda.

Met het rapport was al in 2004 begonnen, maar volgens The New York Times heeft het twee jaar geduurd, voordat hoge regeringsfunctionarissen tevreden waren. Zij zouden namelijk niet blij geweest zijn met de toonzetting van het rapport. Of het rapport directe kritiek levert op de Amerikaanse regering en haar beleid, is niet duidelijk.

Onder andere de Abu Graib-gevangenis en Guantánamo Bay zouden een gevoel van onrechtvaardigheid onder moslims voeden, waardoor meer mensen zich aangetrokken zouden voelen tot radicalisme. Deze geluiden zijn niet nieuw. Ook in Nederland klonken al eerder geluiden dat bijvoorbeeld de 'haatcampagnes' van Geert Wilders de kans op escalatie vergroten.