Steeds meer kinderen met drankprobleem

Icoon ShockingIn de regio Delft is het aantal jongeren onder de zestien dat wegens alcoholvergiftiging moet worden opgenomen, de afgelopen jaren verzestienvoudigd. Veel jongeren vinden het blijkbaar stoer om op de Intensive Care wakker te worden. Sommigen zijn er nog trots op ook en het komt zelfs voor dat kinderen voor de tweede keer worden opgenomen met een alcoholvergiftiging.

Wat het langetermijneffect van drankgebruik door kinderen is, wordt nog onderzocht. Zeker is dat de hersenen rond deze leeftijd nog niet uitontwikkeld zijn, evenals het lichaam. Men vreest dan ook voor de uitslag van dit onderzoek.

Opvallend is, dat veel kinderen ook thuis de drankkast plunderen. Of dit met medeweten van de ouders is, is onbekend. Vooral meisjes vanaf dertien en veertien jaar drinken veel meer dan vroeger. 60 tot 65 procent van de opgenomen kinderen zijn meisjes.

Alcoholvergiftiging bij kinderen komt zó vaak voor, dat een ziekenhuis in Delft een speciaal spreekuur begint voor jongeren met een drankprobleem. Vanaf december kunnen kinderen en hun ouders terecht in het Reinier de Graaf Gasthuis.