Vrijwel iedereen voelt zich veilig op school

Icoon OnderwijsLeerlingen en personeel voelen zich veilig op middelbare scholen. Uit een onderzoek dat de minister van Onderwijs uit heeft laten voeren, blijkt dat meer dan negentig procent van de leerlingen en medewerkers zonder angst de school binnen stapt.

Twee jaar geleden stelde de minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven, negentig miljoen euro beschikbaar om de veiligheid op scholen te verbeteren. Volgens het ministerie mag het nieuwe veiligheidsbeleid een succes worden genoemd nu het overgrote deel van de leerlingen en medewerkers zich veilig voelt in en rond de school.

Van de leerlingen neemt vier procent wel eens drugs mee naar school. Vijf procent beweert wel eens een wapen mee te nemen. Als leerlingen en leraren zich onveilig voelen op school, heeft dat in de meeste gevallen meer met verbaal dan met fysiek geweld te maken.

Het ministerie wil naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek op dezelfde manier doorgaan met het veiligheidsbeleid. De onderwijsinspectie bekijkt of scholen zich genoeg inzetten voor veiligheid.