Drie jaar eis voor doodrijden baby

JustitieTegen twee mannen die in juni in het plaatsje Creil in de Noordoostpolder een baby doodreden, is gisteren 3 jaar celstraf geëist. Volgens de officier van justitie waren de twee bezig met een wegrace. De heren waren zo druk met racen bezig dat ze bewust de kans hebben aanvaard dat er doden of gewonden zouden vallen. De kick van het racen was belangrijker dan een moeder die met een kinderwagen even verderop langs de weg stond, zo concludeerde hij. Daarom is er sprake van doodslag.

De verdachten, Anko J. (25) uit Creil en Roelof W. (24) uit Emmeloord, hoorden beiden dezelfde straf eisen omdat ze volgens de officier van justitie alle twee verantwoordelijk zijn. Wie de baby daadwerkelijk heeft geraakt doet er wat betreft de straf die ze moeten krijgen daarom niet toe, zo meende hij. Het was overigens Creilenaar J. die tijdens het wedstrijdje boven op de kinderwagen knalde, waardoor baby Sophie er uit werd geslingerd, ernstig hersenletsel opliep en later in het ziekenhuis overleed. Moeder Mariska raakte zwaargewond. Haar tweejarige zoontje kwam met de schrik vrij.

De advocaten van de twee vonden dat er sprake was van een tragisch ongeval. Volgens hen was er ook geen straatrace aan de gang. Eén van de verdachten had wel tegen de politie toegegeven dat er geracet was, maar dat zou onder druk gebeurd zijn. De politie had tijdens het verhoor met de vuist op tafel geslagen en geëist dat de waarheid werd verteld. Daardoor voelde de verdachte zich geïntimideerd.

De uitspraak is over 14 dagen. Overigens is er tegen beide verdachten ook 8 jaar rijontzegging geëist.