Zapatero binnenkort met ETA rond tafel

Icoon BuitenlandsDe Spaanse premier Josť Luis RodrŪguez Zapatero gaat binnen enkele weken voor het eerst met leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA rond de tafel zitten. Zapatero zei dat in een interview met de Duitse krant Die Zeit, dat donderdag wordt gepubliceerd.

Zapatero liet weten dat die eerste gesprekken een ,,verkennend en een inleidend'' karakter zullen hebben. De premier stelde dat het geen zin heeft om in het vredesoverleg direct hard van stapel te lopen. Hij voorspelde dat het vredesproces lang zal duren en moeilijk zal zijn.

Eind juni liet Zapatero al in een officiŽle verklaring weten dat hij vredesoverleg met de ETA zou beginnen. Hij liet toen in het midden wanneer de eerste gesprekken zouden plaatshebben.

De onafhankelijkheidsstrijd van de ETA heeft de afgelopen 38 jaar meer dan achthonderd mensen het leven gekost. Dit voorjaar kondigde de beweging een bestand af.

Nu een einde is gekomen aan de gewapende strijd, zijn in Baskenland de meningen over de toekomst verdeeld. Gematigde Baskische nationalisten zijn tevreden met meer autonomie, maar aanhangers van Batasuna, de politieke tak van de ETA, blijven op vreedzame wijze volledig zelfbestuur nastreven.