Voetbal: Uitslag Nederland - Wit-Rusland

Icoon Nederlands ElftalNederland heeft ook zijn tweede wedstrijd voor de EK-kwalificatie gewonnen. In Eindhoven werd het 3-0 door twee doelpunten van uitblinker Robin van Persie en één goal van Dirk Kuyt. Goed speelde Oranje zeer zeker niet, veel rommelig voetbal en onnauwkeurigheden kenmerken nog steeds het spel van het Nederlands elftal.

Zonder de met buikgriep kampende Khalid Boulahrouz maar weer met Wesley Sneijder en Giovanni van Brockhorst in de basis elf, begon Nederland aan de wedstrijd tegen Wit Rusland. Bij de Oost-Europeanen misten drie spelers doordat zij betrokken waren geweest bij vechtpartij tijdens een avondje stappen. Bondscoach Yuri Puntus verwijderde de drie daarop uit de selectie.

Al na drie minuten kreeg Nederland een enorme kans na een goede actie van Dirk Kuyt langs de zijlijn. Hij bracht de bal voor het doel waar zowel Huntelaar als Robin van Persie de bal net niet aan konden raken.

De beste kans voor de Wit-Russen kwam na tien minuten gespeeld te hebben. Heitinga, die een onzekere indruk maakte, leed rond de middenlijn onnodig balverlies waarna een vloeiende combinatie de bal bij Kalachev bracht. Op de rand zestien meter schoot hij op doel waarna Van der Sar voor het eerst in actie moest komen. De tweede keer dat de doelman getest werd was één minuut voor het einde van de eerste helft. Uiteindelijk was het toen Sneijder die de bal van de doellijn haalde.

In de eerste helft was het balbezit overduidelijk voor de Nederlandse equipe. Veel gevaar kon er echter niet gesticht worden. De verdedigers deden prima hun werk en voorkwamen dat er uitgespeelde kansen ontstonden. Een kwartier voor de rust was het dan toch raak na een vrije trap van Sneijder, die via een Russische hoofd bij Van Persie belandde. Op de zestien meter lijn kon de Arsenal-speler ongehinderd uithalen en het eerste doelpunt van de avond laten noteren.

Kort daarna leek de ploeg van Marco van Basten op een 2-0 voorsprong te komen. Vanaf ongeveer twintig meter was het Sneijder die de bal in de voeten kreeg en uithaalde. Het projectiel belandde, via de keeper, op de paal. Dirk Kuyt wist daarna de bal nog in het doel te werken maar op het moment dat Sneijder schoot, stond de Liverpool-spits al buitenspel.

Met een ongewijzigd Nederlands team en één wissel aan de kant van de gasten werd de tweede helft begonnen. Wit Rusland kwam sterk uit de startblokken zonder echt gevaar te kunnen stichten. Wel werd ten onrechte een speler teruggefloten wegens vermeend buitenspel.

De beste kans in de tweede helft was voor Kornilenko. Arsenal-ster Gleb kon de bal vlak voor het doel afspelen op de geheel vrijstaande Kornilenko. Door het ontbreken van enige rust bij de Wit Rus belandde het schot net naast. Vlak na dit hachelijke moment greep de bondscoach in door zowel Heitinga als Landzaat te wisselen voor Boulahrouz en Schaars.

Van Persie was de eerste Nederlander die een goede kopkans kreeg na de dubbele wissel van San Marco. Met een verdediger in de rug scheerde de bal net langs de doelpaal. Ook Huntelaar, die nauwelijks in het spel voorkwam, kreeg nog een aardige mogelijkheid maar zijn schot ging over het doel van Khomoutovsky.

De bevrijdende 2-0 werd bijna tien minuten voor tijd gemaakt door wederom Van Persie. Na een korte corner met André Ooijer kon de oud-Feyenoorder uithalen en de doelman kansloos laten. In de laatste tien minuten kwam Oranje nauwelijks nog in de problemen en mistte Kuyt nog een goede kans op de 3-0. In de blussuretijd was Kuyt wel succesvol en dat maakte de eindstand 3-0.

Na 90 minuten en enkele minuten kon de balans worden opgemaakt, Nederland heeft er weer drie punten bij en blijft de groep aanvoeren. Goed was het spel zeker niet, ondanks het balbezit was de ploeg van Van Basten nauwelijks echt gevaarlijk.