Kamervragen over fraude Marokkaans politicus

PolitiekDe Tweede Kamerleden Bert Koenders, Saskia Noorman en Aleid Wolfsen (allen PvdA) willen opheldering over een geval van bijstandsfraude in de gemeente Utrecht. Die zou een vordering hebben van 130.000 euro op iemand die in de tijd dat hij bijstand ontving, lid was van het Marokkaans parlement.

De drie parlementariŽrs hebben woensdag schriftelijke vragen over de zaak gesteld aan minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken. Het tv-programma EťnVandaag besteedde dinsdag aandacht aan de kwestie.

In de uitzending van gisteren van EťnVandaag kwam oud-wethouder Hans Spekman van de gemeente Utrecht aan het woord. Spekman deed aangifte tegen de Marokkaanse parlementariŽr om de 130.000 euro bijstandsgeld terug te kunnen vorderen. Maar het Ministerie van Buitenlandse Zaken wees Spekman op de gevoelige diplomatieke betrekkingen met Marokko.

Koenders, Noorman en Wolfsen willen weten of het klopt dat de gemeente Utrecht aan Buitenlands Zaken heeft gevraagd om hulp bij het terugvorderen van het bijstandsgeld, en dat het departement die hulp heeft geweigerd. Ook willen ze weten of het Openbaar Ministerie al actie heeft ondernomen na aangifte van de gemeente.

Met dank aan Leif_Erikson voor de submit.