Nederlander gewond bij aanslag in Amman

TerrorismeEen Nederlandse toerist is maandag gewond geraakt toen een gewapende man in de Jordaanse hoofdstad Amman het vuur opende op westerse vakantiegangers. Daardoor is een Britse toerist om het leven gekomen en zijn nog vijf anderen gewond geraakt. De dader, een Jordaniër, is aangehouden.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigde dat een Nederlander tot de gewonden behoort. De gewonde man is overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel, liet de woordvoerder weten. Verdere gegevens over het slachtoffer wil het ministerie wegens privacyoverwegingen niet geven.

Het incident deed zich voor bij het Romeinse amfitheater in de Jordaanse hoofdstad. De schutter riep Allah aan toen hij circa veertien schoten loste op een Jordaanse gids, vier Britten, een Nieuw-Zeelander en de Nederlandse man. Zij raakten volgens minister van Binnenlandse Zaken Eid Fayez lichtgewond.

Terreuraanslag
Het ging volgens de Jordaanse bewindsman om een terreuraanslag ''in elke zin van het woord''. Hij zei te hopen dat het om een ''geïsoleerd incident'' gaat dat geen effect heeft op de veiligheid en het toerisme van het Arabische land.

De aanslag is de eerste sinds 9 november, toen zelfmoorddaders bloedige aanslagen pleegden in drie hotels in Amman. Daardoor vielen zestig doden. De aanvallen werden opgeëist door de terreurorganisatie al-Qaeda in Irak, die tot juni werd geleid door de Jordaniër Abu Mussab al-Zarqawi. De terrorist kwam in juni om het leven door een Amerikaanse luchtaanval.

Jordanië is een Amerikaanse bondgenoot en een van de stabielste landen in het Midden-Oosten.