Vlaamse skinheads steken 18-jarige Belg neer

In het Belgische Tienen hebben vijf skinheads zaterdagavond een jonge Belg van Slovaakse afkomst in elkaar geslagen, neergestoken en voor dood op straat achtergelaten. De enige aanleiding lijkt de donkere huid van het slachtoffer te zijn. De 18-jarige Peter Danyi, die al ruim tien jaar in Vlaanderen woont, had mazzel dat de vier messteken in zijn buik niet diep genoeg waren om vitale organen te raken. Hij ligt inmiddels buiten levensgevaar in een ziekenhuis.

Getuigen zeggen dat de daders Danyi en een vriend op straat begonnen te achtervolgen. Ze sloegen toe toen Peter struikelde. Het zou gaan om een groepje bij de politie bekende skinheads van nauwelijks 16 tot 20 jaar oud, die in marginale kringen vertoeven. Ze staan bekend voor allerhande schermutselingen. Van schelden tot vechtpartijen maar ook voor grove grafschennis op een kerkhof voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en zelfs een soort bomontploffing in een café op de Veemarkt in Tienen.

Het parket van Leuven zegt dat racisme allicht het motief voor de feiten is. De daders waren gisteravond nog niet opgepakt.