Talpa slaat terug met onderzoek naar VARA

Icoon MediaBijna de helft van de Nederlanders zou de VARA niet missen als de omroep wordt opgeheven en iets meer dan de helft vindt dat de VARA zich niet op positieve wijze onderscheidt van de andere omroepen. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Talpa. De commerciële omroep liet het onderzoek uitvoeren nadat de VARA onlangs door TNS NIPO een soortgelijk onderzoek liet doen naar Talpa.

De uitkomsten van het onderzoek in opdracht van de VARA waren nogal negatief voor Talpa. "Ons onderzoek was een kopie van dat van de VARA, met suggestief gestelde vragen", aldus een Talpa-woordvoerder. De uitkomsten van het onderzoek moeten volgens een woordvoerder van Talpa niet al te serieus worden genomen. "Het onderzoek moest vooral laten zien dat de antwoorden voor de hand lagen."

Uit het onderzoek naar Talpa bleek onder meer dat 'Joling en Gordon over de vloer' het beste Talpa-programma is, maar dat Gordon als irritantste presentator werd beschouwd. Het onderzoek naar de VARA laat een soortgelijk resultaat zien. 'Mooi, Weer De Leeuw' is het sterkste tv-programma van de VARA, maar Paul de Leeuw is veruit de presentator die de meeste weerzin wekt.

(Bericht aangepast om 13.20 uur.)