'Jongeren kiezen voor Bos en PvdA'

EnquêteUit een deze week gepubliceerde peiling van de Politieke Jongerenbarometer, van onderzoeksbureau YoungVotes, blijkt dat de PvdA met een straatlengte voorsprong de populairste partij onder jongeren is. Van de vijfhonderd ondervraagde jongeren tussen 13 en 29 jaar zeiden de meesten voor de partij van Wouter Bos te opteren.

De PvdA haalde in de peiling 41 zetels. Tweede werd de VVD met 27 zetels gevolgd door SP en CDA met 18. D66 mag bij de jongeren nog rekenen op 9 zetels en Geert Wilders op 4. De ondervraagde jongeren zeiden vooral onderwijs, kenniseconomie en sociale zekerheid belangrijk te vinden.

Bos
Wouter Bos is bij de jongeren ook de de populairste politicus met 36,3% van de stemmen. Vooral 'de looks' van de PvdA-leider spelen een belangrijke rol. Volgens het onderzoeksbureau zijn vooral meisjes van hem gecharmeerd. SP-politicus Jan Marijnissen wed tweede met 15,6% en CDA'er Jan Peter Balkenende haalde 13,4%.

De meest populaire politica werd GroenLinks-fractieleider Femke Halsema, met ruim 40% van de stemmen, gevolgd door minister voor Integratie Rita Verdonk (VVD) met 31,5%. Lousewies van der Laan van D66 werd derde met 6,9%.