Zinloze Zaterdag op Lowlands 2006

MuziekIn tegenstelling tot vrijdag, was op zaterdag de zon al vanaf 's morgens vroeg aanwezig op het Lowlands terrein. De kampeerders die zich de avond ervoor geen stuk in de kraag hadden gedronken, werden door de hitte dan ook al snel hun tenten uitgedreven. Maar, wat te doen? De programmering op zaterdag was duidelijk de minste van de drie dagen, en werd door sommigen al als Zinloze Zaterdag omschreven. Met namen als Urban Dance Squad, Michael Franti & Spearhead, Epica, Iggy & The Stooges en Massive Attack moest de bezoeker de dag door.

Maar natuurlijk was er meer. De dag begon erg goed met Charlie Dee, een Nederlandse kruising tussen Joni Mitchell en Suzanne Vega, heerlijk wakker worden in de India. De Amerikaanse emo-band Hawthorne Heights was daarna aan de beurt, waarvan gezegd werd dat de popkant het vaak zou winnen van de hardcorewortels. Helaas was het optreden in het begin van de middag in de Grolsch maar matig en was het duidelijk helemaal niet zo geschikt voor de liefhebber van de popkant. A Balladeer, een jong Nederlands bandje dat de laatste tijd hard aan populariteit wint, begon ook wat aarzelend maar al snel wisten ze iedereen in de India tent voor zich te winnen.

De eerste act in de Alpha tent was Urban Dance Squad. Voor wie zich afvraagt of die eigenlijk nog wel bestaan: eigenlijk al zo'n zes jaar niet meer. Leuk om nostalgische redenen, maar vooral leuk voor de band, waarvan in juni het verzamelalbum 'The Singles Collection' uitkwam. Liefhebbers van het hardere werk kwamen daarna wel aan hun trekken, met een snoeihard optreden van metalheads Mastodon en een bijna even hard optreden van de 'vaders van de industrial', Ministry.


Jemina Pearl van Be Your Own Pet uit Nashville, Tennessee

Op Lowlands zorgen onbekende bandjes in kleine tentjes vaak voor leuke verrassingen. Een uitstekend voorbeeld daarvan bleek Be Your Own Pet, een tiener-punkbandje dat in de India speelde. Klinkt als een schop tegen je reet, aldus de band zelf. Zangeres Jemina Pearl sprong, stampte, spuugde en rolde over het podium, het publiek schreeuwde uiteindelijk om meer, maar kreeg dat helaas niet.

De Infadels staan altijd garant voor een feest en haalden dan ook alles uit de kast, Zichtbaar genietend speelden de podiumbeesten springhits zoals 'Can't get enough' en 'Love like semtex'. Volledig bezweet trok het publiek daarna massaal naar The Raconteurs, het nieuwe project van Jack White. Goed opgezette rocknummers die mooi uit de verf kwamen. Opvolger in de Grolsch-tent was ol' man Iggy en zijn 'Stooges'. Iggy staat nog steeds garant voor een energieke, rauw uit je dak optreden. Geen centimeter op het podium laat hij onberust.


The Infadels gaan uit hun dak in de Bravo tent

Waardige afsluiter van de dag was Massive Attack uit Bristol, triphop die je ziel en geest laat samensmelten in een oase van diepe bas, engelenzang en een betoverende lichtshow. Al met al was er van een echt zinloze zaterdag dus geen sprake.

De laatste dag van Lowlands begint met geopende hemelpoorten en een zeiknat terrein. Het mag de pret niet drukken, want vandaag staan er dijken van bands op het programma. Onder andere Muse, Arctic Monkeys, The Kooks, Morningwood, Yeah Yeah Yeahs en Less Than Jake moeten ons de regen doen vergeten.

Morgen het laatste deel van het Lowlands 2006 live-verslag!