Benzineprijs in vrije val

Icoon FinancieelDe prijs van benzine lijkt in een vrije val terecht te zijn gekomen. Donderdag verlaagt oliemaatschappij Shell de prijs van benzine met 1 cent. Dat heeft Shell zijn pomphouders laten weten.

Woensdag ging er ook al 1 cent af en vorige week werd de prijs van benzine in drie stappen met 4,4 cent verlaagd. Een liter euro ongelood kost vanaf donderdag 1,465 euro per liter. Diesel blijft staan op 1,125 per liter. Deze brandstof werd vorige week 1 cent goedkoper.

Een woordvoerder van Shell, marktleider op de benzinemarkt in Nederland, vermoedt dat speculanten bezig zijn geweest met benzine. "Wij horen verschillende oorzaken voor de prijsdalingen. Een ervan is dat er speculanten in de markt actief waren en dat lijkt nu te zijn losgekomen. Ondanks dat de prijs van ruwe olie vorige week omhoog ging, daalde de benzineprijs. Zo werkt dat bij de internationale productnoteringen."

Shell baseert de brandstofprijzen op internationale productnoteringen. Daarbij speelt niet alleen de prijs van ruwe olie een rol, maar ook de kosten voor transport, raffinage, de vraag en blijkbaar ook speculatie.