Twijfels over gezondheid Castro

Icoon BuitenlandsOndanks dat Cubaanse functionarissen zeggen dat de deze week geopereerde Fidel Castro aan de beterende hand is, zijn er ook berichten dat de Cubaanse leider ernstig ziek is. Een Braziliaanse krant meldde zaterdag dat Castro een tumor in zijn buik heeft en spoedig zal overlijden.

Volgens de doorgaans welingelichte krant Folha de Sao Paulo heeft de Cubaanse regering de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva op de hoogte gesteld van Castro's toestand. "Het lijkt erop dat we een vriend gaan verliezen", zou de linkse Lula tegen zijn naaste medewerkers hebben gezegd.

Een woordvoerder van Lula ontkende later in alle toonaarden het bericht. "De president (Lula) is op geen enkel moment geïnformeerd door de Cubaanse autoriteiten, of wie dan ook, over de vermeende diagnose waar de krant naar verwijst", aldus de zegsman.

Castro onderging deze week een darmoperatie na zware interne bloedingen. Dat leidde tot tal van speculaties over zijn aanstaande dood. Fidel heeft de macht tijdelijk aan zijn broer Raúl overgedragen.

De voorzitter van het Cubaanse parlement, Ricardo Alarcon, verklaarde zaterdag dat Castro "levendig" en "energiek" is na zijn operatie. De Cubaanse leider heeft zelf verklaard dat het "een paar weken" zal duren voor hij weer hersteld is. Ook andere hoge Cubaanse functionarissen hebben gezegd dat het weer helemaal goed komt met de man die sinds 1959 aan de macht is in Cuba.