Rotterdam wil growshops sluiten

BinnenlandsRotterdam gaat binnenkort als eerste gemeente in Nederland een aantal growshops sluiten omdat ze spullen verkopen voor de illegale wietteelt. In principe verkopen de growshops geen illegale spullen, daar de producten die ze hebben - lampen, voeding, aarde etc. - ook kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld de teelt van tomaten of komkommers of andere zaken. Maar Rotterdam stelt zich op het standpunt dat de klanten van growshops de legale spullen die ze daar kopen alleen gebruiken voor de illegale teelt van hennep.

In een nota van de gemeente staat: ''In een stad waar hard wordt opgetreden tegen hennepkweek, kan het niet zo zijn dat growshops ongemoeid worden gelaten. Het willens en wetens verkopen van kweekbenodigdheden voor de hennepkweek wordt niet toegestaan.''

Tot nog toe werden growshops alleen gesloten als ze verboden spullen verkochten zoals stekjes, of wiet inkochten van telers. De growshops in Rotterdam die zich hier niet schuldig aanmaken en toch worden gesloten, zullen dan ook niet strafrechtelijke worden vervolgd. Hoe Rotterdam een en ander precies mogelijk wil maken is nog onduidelijk. Tot het besluit om growshops te sluiten formeel is genomen, wil de gemeente Rotterdam namelijk nog niets toelichten.

De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) lieten eerder al weten dat growshops de 'motor' zijn achter de illegale hennepplantages. Zij zagen echter geen mogelijheden growshops bij wet te verbieden, omdat ze niets illegaals verkopen. Zoals gezegd kan een kweeklamp ook gebruikt worden om bloemen mee te kweken en ook ventilatoren, afzuigers, filters, pompen enzovoorts, zijn op zich niet strafbaar. De ministers zagen alleen een vergunningenstelsel voor de shops binnen de mogelijkheden liggen. Het CDA wilde ze eerder al wel verbieden.


Een van de vele growshops die Nederland telt.