GroenLinks wil debat over crisis MO

GroenLinks wil de Tweede Kamer terugroepen van reces vanwege de crisis in het Midden-Oosten. Volgens GroenLinks-Kamerlid Farah Karimi heeft Nederland tot dusver te terughoudend gereageerd op de situatie aldaar: ''Nederland moet nu scherper inzetten op beŽindiging van de oorlogshandelingen.''

Minister Ben Bot van Buitenlandse zaken liet vandaag, na een vergadering met zijn collegaministers van de Europese Unie, weten dat de sleutel voor het beŽindigen van het geweld in handen van de Verenigde Staten ligt. Bot: ''IsraŽl weet zich gesteund door de Verenigde Staten. Zolang dat het geval is gaan de IsraŽliŽrs door en hebben ze weinig te schaften met wat andere landen vinden.'' Karimi vindt dat ''te makkelijk'' geredeneerd.

De PvdA zegt nog niet te weten of ze het verzoek van GroenLinks om een debat met minister Bot zal steunen. PvdA-Kamerlid Bert Koenders wacht eerst de antwoorden af op vragen die hij de minister heeft gesteld. Koenders zegt van Nederland wel ''een activistische houding'' te verwachten in de Midden-Oostencrisis: ''Nederland moet inzetten op een onmiddellijk staakt-het-vuren.'' Ook de PvdA vindt dat Nederland niet moet afwachten wat de VS doet.

Voor het terugroepen van reces is overigens een meerderheid van de Tweede Kamer nodig.