51% Nederlanders wil gulden terug

Gulden 51 procent van de Nederlanders wil dat de gulden weer het wettelijke betaalmiddel wordt. Vier jaar geleden wilde nog maar 41 procent dat. Dat blijkt uit onderzoek van GfK, die 6000 huishoudens ondervraagd heeft. Vooral huishoudens met een laag inkomen en gepensioneerden zijn de 'pleuro' zat. Maar ook onder huishoudens met kinderen, jonge alleenstaanden en tweeverdieners zijn er grote groepen die weer verlangen naar de gulden.

Onderzoeker Joop Holla denkt dat veel Nederlanders teleurgesteld zijn in de euro. "Na de introductie zijn veel prijzen gestegen". 90 procent van de Nederlanders vindt dat de prijzen gestegen zijn na invoering van de euro. Statistisch gezien is het prijspeil in Nederland na de euro gedaald. Het effect van de euro op de prijzen blijkt moeilijk te meten.

Nederlanders hebben nog steeds moeite om te wennen aan de euro. Een kwart van de huishouders denkt nog een jaar nodig te hebben om eraan te wennen. Tweederde van de huishoudens is al gewend aan de nieuwe munteenheid. Dat was twee jaar geleden nog maar 51 procent. 82 procent van de Nederlanders rekent een aankoopbedrag nog weleens om in guldens. Vooral bij grote uitgaven wordt er omgerekend.

Holla geeft toe dat er een tegenstrijdige uitslag is. Enerzijds wennen steeds meer Nederlanders aan de euro, anderzijds wordt de afkeer ertegen groter. "Maar de euro is er nu eenmaal. Je betaalt er dagelijks mee. Dan vindt er gewenning plaats". De enquête geeft ook aan dat veel Nederlanders willen dat de 1 en 2 eurocentmunten afgeschaft worden.