'Met oudere broers eerder homo'

HomoEen jongen die oudere broers heeft, heeft een grotere kans om homoseksueel te zijn. Dat zegt de Canadese psycholoog Anthony Bogaert, wiens onderzoek deze week in PNAS Online Early Edition verschijnt. Volgens eerder onderzoek van hem is de kans dat iemand homo is klein, maar neemt die kans met 38 procent toe per oudere broer die iemand heeft. Het aantal zussen en het aantal jongere broers maakt niet uit. Bogaert deed onderzoek onder bijna duizend Canadese mannen.

Opvallend in het nieuwe onderzoek is dat het verhaal alleen op blijkt te gaat bij broers met dezelfde moeder en niet bij bijvoorbeeld geadopteerde kinderen. Eerder had hij nog de theorie dat jongens met oudere broers zich vaak "jong en onschuldig" zouden voelen en daarom een beetje vrouwelijk. Op zoek naar een contrasterende partner zou zo'n jongen dan wellicht eerder een man willen. Hiermee zou homoseksualiteit iets psychologisch en beïnvloedbaars kunnen zijn. Met dit onderzoek is die theorie van de baan. Het aantal thuiswonende mannen bleek geen invloed te hebben, terwijl het aantal broers dat niet thuis woont wél uitmaakt.

Bogaerts conclusie is dat homoseksualiteit in de baarmoeder bepaald wordt. Volgens hem zijn er indirecte aanwijzingen dat het immuunsysteem van een vrouw iedere keer als ze zwanger is van een jongen steeds sterker reageert op de 'vreemde' mannelijke hormonen van de foetus. Antistoffen van de moeder 'tegen mannen' zouden wellicht de seksuele differentiatie van het jongetje in de baarmoeder zo kunnen beïnvloeden, dat de kans dat hij zich later tot mannen aangetrokken voelt groter is. Of deze theorie klopt, is nog onzeker, maar hij verklaart in elk geval wel waarom het bij jongens wel zo is en bij meisjes niet.