'Officier Dutchbat heeft dood moslim op zijn geweten'

Icoon EuropaDe plaatsvervangend commandant van de Nederlandse VN-troepen in Srebrenica (Dutchbat), majoor R. Franken, heeft er persoonlijk voor gezorgd dat een moslim die bescherming bij de militairen had gezocht, aan de Bosnisch-Servische troepen werd uitgeleverd. Dit schrijft de toenmalige tolk van de Nederlandse troepen, Emir Suljagic, in het boek 'Briefkaarten uit het graf'.

Muhamed Nuhanovic, een moslim, wilde niet in de handen van de ServiŽrs vallen. Onder leiding van Mladic deporteerden de ServiŽrs alle mannelijke moslims, maar er werd ťťn uitzondering gemaakt: de moslims die in dienst van de VN stonden. Met deze wetenschap zetten enkele VN-medewerkers, waaronder zijn broer Hasan Nuhanovic, Muhamed op de lijst van VN-medewerkers, als zojuist in dienst getreden schoonmaker.

Op een gegeven moment krijgt majoor Franken de 18 namen tellende lijst in handen. Hij controleert deze en vraagt wie M. Nuhanovic is. VN-waarnemer A. de Haan zegt daarop dat betrokkene pas twee weken in dienst is en hij daarom nog geen VN-papieren heeft. "Nee, dat is niet waar. Hij werkt niet bij ons", is de reactie van Franken, waarop hij een roze viltstift pakt en de naam M. Nuhanovic van de lijst schrapt.

Latere verzoeken van zijn broer om Nuhanovic alsnog te redden, wijst Franken van de hand; hij moet de basis verlaten. Hij is later door de ServiŽrs vermoord. "Een mens, een leven. Muhamed Nuhanovic was 19 jaar oud", schrijft Suljagic ter nagedachtenis.

Hasan Nuhanovic is inmiddels een rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden begonnen. Medio vorig jaar vonden voor de Haagse rechtbank de eerste verhoren plaats. Franken gaf toe dat hij destijds Muhamed Nuhanovic te kennen had gegeven dat hij de Nederlandse basis moest verlaten. Nadere details gaf hij echter niet.

Met dank aan S voor de submit.