Veel militairen zien allochtonen niet zitten

BinnenlandsVolgens een onderzoek van de Nederlandse Defensie Academie staan de meeste Nederlandse militairen negatief tegenover personeel van allochtone komaf. Dat geldt voor zowel het defensiepersoneel in lagere functies als hooggeplaatste militairen. Bijna 75% van de lagere rangen staat negatief tegenover de multiculturele samenleving. Bij de hoogst geplaatste militairen is dat ruim 50%.

Van alle militairen meent 25% dat de problemen in de krijgsmacht door de komst van militairen van onder meer Surinaamse, Turkse en Marokkaanse afkomst zijn toegenomen. Staatssecretaris Van der Knaap, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van Defensie, kan zich niet vinden in de resultaten van het onderzoek. Hij vindt de conclusies te stellig. Hij wil op zeer korte termijn met de onderzoekers om tafel.

Defensie heeft eerder al maatregelen genomen om de positie van allochtonen binnen het leger te verbeteren. Zo worden de feestdagen van Joden, hindoes en moslims erkend en zijn er kosjere en halal-maaltijden verkrijgbaar. Verder is er een multicultureel platform opgericht en mogen militairen bij het afleggen van de eed God door Allah vervangen.

Met dank aan Meki, Aka-Zigor en POLITIEK_IS_MOORDEND voor de submit.